massages

Waarom massage?

Bij een ernstige ziekte ligt er veel nadruk op het deel van je lichaam dat ziek is. De behandelingen richten zich op de plekken die zijn aangetast en het is geen wonder dat ook veel gesprekken daarover gaan. Je zou bijna vergeten dat je lijf ook nog gezonde delen en functies heeft! Pijn en andere klachten dragen bij aan het gevoel dat je lichaam je in de steek heeft gelaten. Het gevolg kan zijn dat je je eruit terugtrekt en er bij wijze van spreken niks meer mee te maken wilt hebben. Massage kan je laten voelen dat je lichaam ook nog steeds een bron van aangename ervaringen kan zijn. Daarnaast kan massage je helpen ontspannen en tot rust komen. Zo heeft het een positief effect op je algehele gevoel van welbevinden.

Wat kan massage voor je betekenen?

Massage heeft op verschillende manieren een positief effect. Om te beginnen op fysiek niveau. Pijn, spanning en angst veroorzaken stress. Stress komt tot uiting in een kettingreactie in je lichaam: je spant je spieren aan, je ademhaling wordt oppervlakkiger, je hart slaat sneller en je adrenalineproductie gaat omhoog. Massage helpt om deze stressspiraal te doorbreken en werkt ontspannend. Dat maakt je weerbaarder, waardoor je beter in staat bent de behandelingen te ondergaan. Bij ontspanning maakt je lichaam bovendien natuurlijke opiaten aan, de zogenaamde endorfine, waardoor je minder pijn ervaart en je prettiger voelt.

Daarnaast heeft massage een positief effect op psychisch en emotioneel niveau. Tijdens een massage staat niet het zieke deel van je lichaam, maar jij als hele persoon centraal. Dat draagt ertoe bij dat je je lichaam weer als een warme, veilige plek kunt ervaren. Het helpt je wellicht om je lijf weer te accepteren. Als je een diepe ontspanning en een gevoel van veiligheid ervaart, komt er vaak meer ruimte voor emoties en gevoelens. Je angst, verdriet of woede kan aan de oppervlakte komen, waardoor je deze emotie kunt uiten en vervolgens los kunt laten. Zo brengt massage ook op het emotionele vlak verlichting, waardoor vaak een nog diepere ontspanning ontstaat. In de praktijk werk ik met en een eigen combinatie therapie in deze behandeling vind u elementen van acupressuur, ontspanningsmassage en ook delen uit de reguliere fysiotherapie.

 ← Ga terug